čtvrtek 26. prosince 2013

TOP 8: Nejvydařenější řady seriálových veteránů v roce 2013

Ještě než se vrhneme na žebříčkové zhodnocení letošních filmových novinek, představujeme poslední letošní seriálový žebříček. V něm jsme se pokusili sestavit osm nejlepších letošních seriálových řad či jejich částí (v Americe se to běžně dělí na podzimní a jarní části sezóny). Ptáte se proč? Protože většinou se věnujeme jen seriálovým novinkám a na staré dobré veterány tak trochu zapomínáme. To vůči nim ale vůbec není fér, a tak svou chybu letos napravujeme.

Upozorňujeme, že na dalších stránkách jsou obsaženy místy i závažné spoilery. 


8) Nikita

Řada: Čtvrtá

Důvod: Akční Nikita je doslova a do písmene v posledním tažení. Sledovanost nikdy nebyla nijak zvláště výborná, a tak televizi The CW došla trpělivost a rozhodla se tajnou agentku odpojit od finanční podpory. Přesto si však šéfové televize uvědomili, že otevřené konce nikdo nemá rád, a tak Nikitě věnovali jednu poslední, šestidílnou sérii. A udělali zatraceně dobře.

Tvůrci totiž vědí, že je konec, takže nemají nejmenší důvod, proč se poutat na krátký řetěz. Namísto tohot se rozhodli Nikitu ukončit s velkým třeskem, a tak nám v těch posledních dílech nakládají jednu akční scénu za druhou, což je na televizní seriál poměrně nevídaná věc. Ale ono se přece říká: "Když skončit, tak pořádně."

Nejlepší epizoda: "Bubble" (S04E05)

7) Jak jsem poznal vaši matku

Řada: Devátá

Důvod: Možná je to tím, že jsem krapítek sentimentální, ale poslední řada HIMYM se mi zdá daleko lepší, než posledních pár zpackaných sérií (hlavně šestá a sedmá). Původně jsem nápad tvůrců napěchovat do celé řady jeden jediný víkend považoval za neproveditelnou hloupost, ale jak se nakonec ukázalo, seriálu to pomohlo a dalo mu to trochu jiný rozměr. Hlavních dějových zápletek je na vyřešení stále ještě dost, sympatické pomrkávání směrem k blížícímu se konci mě baví a dokonce i ty výplňové díly a scénky nejsou tak trapné, jako v předchozích sériích. A navíc je příjemně osvěžující i přítomnost matky. Cristin Milioti byla vybrána vskutku dobře.

Nejlepší epizoda: Remíza mezi "Bedtime Stories" (S09E11) a "The Rehearsal Dinner" (S09E12)


6) Person of Interest

Řada: Třetí

Důvod: Z původně pomalého a nudného seriálu se s rozvojem mytologie stala slušná akční pecka, která vás dokáže díky rozvinutým zápletkám doslova pohltit. V první polovině třetí řady se pak završila jedna z dějových linek, která se táhla od samého začátku, a vyústila ve smrt důležitého člena týmu. Desátý díl třetí řady se odehrává bezprostředně po této šokující a tragické události a jediným motivem napříč epizodou je pomsta. Tento díl je skutečně skvělým završením dlouhé dějové linky a působí rovněž jako pocta pro zesnulého člena týmu. Tvůrci navíc epizodu ozvláštnili scénami (v úvodu a závěru) doplněnými výborně vybranou hudbou, které nejenže tento speciální díl otevřely, ale také uzavřely.

Nejlepší epizoda: "The Devil's Share" (S03E10)


5) Arrow

Řada: Druhá

Důvod: Zatímco první řada byla pojatá jako představovací, úvodní či rozjížděcí (pojmenujte si ji podle libosti), druhá začíná konečně plně čerpat z bohaté mytologie DC universa. Zápletky jednotlivých dílů nejsou už tak roztahané, druhá řada jasně směřuje k jedinému cíli - představit tým záporáků a tým hrdinů. Oliver Queen ani zdaleka není jediným hrdinou ve Starling City, natož pak na celém světě, a tvůrci nám to dávají jasně najevo.

Jednotlivé epizody mají šmrnc, téměř každá z doposud odvysílaných posunula děj kupředu a navíc se z Arrowa stal hlavní seriálový kůň stáje DC Comics. Dochází tak k představovačkám některých hrdinů i záporáků a otevírají se dveře pro další. Představovačka Barryho Allena (Flash), který už brzy na The CW dostane vlastní seriál, patří k tomu nejlepšímu, co Arrow doposud nabídl.

Nejlepší epizoda: Dvojdíl "The Scientist" (S02E08) a "Three Ghosts" (S02E09)


4) Doctor Who

Řada: Druhá polovina sedmé řady

Důvod: Možná, že si šéf seriálu Steven Moffat opravdu libuje v šílených zápletkách a hrátkách s časem (které někteří pomalejší diváci zkrátka nepobírají, a tak kritizují), ale jedno se mu musí nechat. Z nové éry Doctora Who ještě nikdo nedokázal tak vtipně a dobře využít potenciál cestování časem, jako právě Steven. Za jeho vlády nad Doctorem jsme dostali na záda naloženou celou nůši otázek, odpovědí zatím však jen poskrovnu. Předpokládám, že většinu odpovědí na otázky týkajícících se "jedenáctého" Doctora v podání Matta Smithe, jsme dostali ve včerejším vánočním speciálu, v němž rovněž do akce naskočil nový Doctor v těle Petera Capaldiho (žebříček je psán 25. prosince odpoledne, speciál se vysílá večer).

Steven Moffat si však zaslouží pochvalu minimálně za to, že Doctorovi vtiskl téměř až filmový vizuál, který mu samozřejmě sluší nejvíce. A největší smeknuté klobouku ode mě Steven obdržel za speciál k padesátiletému výročí, protože dokázal potěšit fanoušky staré i nové éry zároveň a k tomu ještě zvládl Doctorův příběh posunout úplně jiným směrem, který seriál udržuje svěží i po tolika letech vysílání. Toto padesátileté výroči se tedy doopravdy vydařilo.

Nejlepší epizoda: "The Day of the Doctor" (speciál k padesátiletému výročí)


3) Chicago Fire

Řada: Druhá

Důvod: Chicago Fire je nejlepším záchranářským seriálem současnosti. Některé osobní zápletky jsou sice trochu nudné, ale ty globální, které zasahují celou hasičskou stanici se povedly. A realisticky vypadající záchranné scény seriál také pozdvihují do vysokého nadprůměru.

Nejlepší epizoda: "No Regrets" (S02E07)

Na další část článku se dostanete kliknutím na tlačítko DALŠÍ v pravém dolním rohu této stránky.

2) Hra o trůny

Řada: Třetí

Důvod: První série Hry o trůny vzbudila dokonalou hysterii. Začalo se mluvit o nejlepším fantasy seriálu posledních let a obzvláště diváci neznalí knižní předlohy lapali po dechu při nečekaných úmrtích hlavních postav. Druhá řada podle mnohých názorů lehce ochabla, ale třetí opět nabrala dech a posunula seriál zase o trochu výš k vrcholku pomyslného seriálové Olympu. Bezesporu nejlepšími postavami a dějovými liniemi s nimi spojenými byly ve třetí řadě tyto dva charaktery: Tyrion a Daenerys. Zatímco Tyrion bavil plaváním v rozbouřených politických vodách, sekvence s Daenerys ohromovaly svou velkolepostí a epičností. Scéna s osvobozenými otroky prostě a jednoduše neměla chybu.

I ostatní zápletky však byly zajímavější než všechny zápletky druhé řady dohromady. Největší dominantou třetí série ale byly nečekané okamžiky jako useknutí Králokatovy ruky a vyvraždění Starkova rodu na Rudé svatbě. Reakce na tuto svatbu pak díky YouTube obletěly celý svět.

Nejlepší epizoda: "The Rains of Castamere" (S03E09)

1) Breaking Bad

Řada: Druhá polovina páté řady

Důvod: Celá druhá polovina finálové řady měla za úkol všechno zlikvidovat a svázat volné konce příběhu. Konec Waltera Whitea byl neodvratný, všichni jsme to věděli, ale nejde o to, že jsme věděli, že Walt zemře. Šlo o to, jakým způsobem ke své smrti dokráčí. Nakonec Walt i celý seriál ke svým koncům dokráčeli hrdě a se vztyčenými hlavami. Přesně tak, jak se sluší a patří. Finále Breaking Bad přineslo jeden z nejuspokojivějších konců seriálů všech dob.

Nejlepší epizoda: "Felina" (S05E16)


Která z letošních sérií amerických či jiných seriálů bavila vás?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.